Een participatief experiment

Kleine parade cultuur, kunst en natuur

#GEBERMTE2018

De oude spoorwegbermen (Den Berm) van Mortsel en Wilrijk kunnen het nut van een ecologische buffer overstijgen. Ze kunnen uitgroeien tot kwaliteitsvolle publieke parkruimtes voor natuur- en cultuurbeleving in brede zin.

Van 28 april tot en met 1 mei 2018 richt GEBERMTE editie 2018 zich opnieuw tot alle liefhebbers van cultuur, kunst en natuur in Wilrijk, Mortsel en omstreken. Het evenement is volledig gratis en vindt plaats op de bermenstroken van de Prins Boudewijnlaan (Wilrijk) tot aan de Antwerpse straat (Mortsel), goed voor een strook van ongeveer 1.200 meter. Blikvanger van deze editie zijn een 30-tal beelden en installaties die door lokale en andere kunstenaars werden gemaakt. Daarnaast plant gebermte ook een programma met lezingen, optredens van lokale en internationale artiesten, een slam poetry avond, en een happening met vuurkorven om de lente te vieren.

GEBERMTE is een participatief experiment dat inwoners en bezoekers van Mortsel, Wilrijk en omstreken wil betrekken bij de herwaardering van de bermen en dat de gebruiksmogelijkheden ervan aftast vanuit natuur, kunst en cultuur. Het initiatief wil nieuwe inzichten, percepties, belevingsvormen en gebruiksvormen van de bermen mogelijk maken. Om zo een flexibele, open en spontane parkruimte tot stand te brengen.

GEBERMTE krijgt de steun van de Stad Mortsel, District Wilrijk, de academies voor beeldende kunst van Mortsel en Wilrijk, Cultureel Centrum Mortsel, Cultuurraad Mortsel, vzw Lokaal Cultuur Beleid District Wilrijk, Walpurgis, Bermtijgers/Bruggenbouwers en De Kleine Expeditie.

 

Het overkoepelende thema van gebermte 2018 is ‘verbinding’. Dat vertaalt zich in een ‘beeldenpark’, ‘bruggen’ en ‘sporen’. 

beeldenpark

Een groene publieke ruimte waar men - al wandelend zittend en liggend - op verschillende plaatsen werk van beeldende kunstenaars kan ontmoeten.

bruggen

Omdat bruggen het potentieel van de bermen als parkruimte kunnen vergroten: een brug tussen kunst en omgeving, tussen natuur en cultuur, tussen de oevers van Wilrijk en Mortsel, tussen inwoners van Mortsen en Wilrijk...

sporen

Oorspronkelijk aangelegd als spoorwegberm: sporen die de kunstenaar of de bezoeker achterlaat, tegenkomt of volgt en op een eigen manier interpreteert.

<

deelnemende kunstenaars

Deze kunstenaars leggen met hun werk een relatie met de omgeving en met een bepaald thema. Aan de nieuwe editie nemen onder meer de Academies van Wilrijk en Mortsel deel, maar worden ook kunstenaars, gastdocenten van buitenaf gecontacteerd om een samenwerking aan te gaan met de studenten van de academies.

Aan de nieuwe editie nemen onder meer de Academies van Wilrijk en Mortsel deel. Maar ook individuele kunstenaars werden gecontacteerd om een samenwerking aan te gaan.

Bedoeling is dat studenten van de ateliers samen met de scenograaf en een aantal kunstenaars (eventueel als gastdocenten) ruimtelijke installaties maken die zowel voor als tijdens het evenement zullen worden opgebouwd.

 • Koen De Decker

  beeldenpark

 • Eline Ouwendijk

  beeldenpark

 • Carmen van Geffen

  beeldenpark

 • Marc Cnops

  beeldenpark

 • Liesbeth Marit

  begeleider atelier Mixed Media

 • Evi Flamand

  begeleider atelier Kunstlab

 • Nick Hullegie

  begeleider atelier KunstLab

 • Wouter Van de Weygaert

  beeldenpark

 • Atelier Schilderkunst gemengde technieken

  beeldenpark

 • Atelier KunstLab (ABK Wilrijk)

  Atelier KunstLab (ABK Wilrijk)

  beeldenpark

 • Atelier Mixed Media (ABK Mortsel)

  Atelier Mixed Media (ABK Mortsel)

  beeldenpark

 • Atelier Modeltekenen (ABK Mortsel)

  beeldenpark

 • Ann Francx

  begeleider atelier modeltekenen

 • Frederik Rombach

  beeldenpark

 • Marc Van Meerbeek

  beeldenpark

 • De Kleine Expeditie

  beeldenpark

PROGRAMMA EN INRICHTING

Doorlopend: bar • beeldenpark • camping.
De meeste activiteiten zullen op de hoofdlocatie aan de Jozef Hermanslei plaats vinden.

download het volledige programma

* Het programma kan nog onderwerp zijn van verandering.

Sven Speybrouck

Sven Speybrouck is radio- en televisiemaker. Hij werd bekend met het radioprogramma Jongens & Wetenschap waarin hij samen met Koen Fillet alledaagse fenomenen op een populair wetenschappelijke manier trachtte te ontrafelen. Daarnaast presenteerde hij onder meer het tv boekenprogramma Alles Uit De Kast (2006), de historische documentaire reeks Publiek Geheim (2010 – 2014) en De Canvascrack (2014). Sinds september 2010 presenteert hij – eveneens samen met Koen Fillet - het programma Interne Keuken op Radio 1.

Paul Gees

De installaties van kunstenaar Paul Gees zijn sinds de jaren 1980 een vaste waarde in de Belgische kunstwereld. Centraal in het werk van Gees staat de relatie natuur-cultuur, een dualiteit die hij onderzoekt in uitgekiende assemblages waarin evenwicht en spanning bepalende factoren zijn. De materialen die hij daarvoor gebruikt (staal, hout en steen) worden getransformeerd vanuit hun structurele en fysische kwaliteiten. Staal krijgt een constructieve en ruimte-omschrijvende betekenis, hout vormt een natuurlijke en dynamische component, steen vertegenwoordigt zowel gewicht als het inhoudelijk onberekenbare.

De Kleine Expeditie

De Kleine Expeditie weeft verhalen tussen de takken van de verbeelding door. Een schuilhut op de Berm. Voor wie? Door u. Waarom? Kom luisteren en weven. Onze vertellers staan klaar om u alles uit de doeken te doen. Maar vergeet niet: wij zijn Kort van Stof.

Patrick Lahousse, Peter Geysels en Bart Geysels

Open jazz is een muzieksessie waarin muzikanten improviseren. De sessie wil bevriende muzikanten bij elkaar brengen, maar ook muzikanten die nog niet met elkaar hebben samen gespeeld. Het optreden krijgt hierdoor een zekere onvoorspelbaarheid en kwetsbaarheid, maar zorgt hopelijk ook voor een interessant muzikaal experiment. ‘Jazz’ wordt hier breed geïnterpreteerd: energieke en op improvisatie gebaseerde muziek die een bepaald thema, een compositie, een afspraak … als basis gebruikt en die op elk moment nieuwe muzikale keuzes mogelijk maakt. Hierdoor ontstaat er ‘muziek van het moment’. Patrick Lahousse (Contrabas), Peter Geysels (Klarinet) en Bart Geysels (Sax) zorgen voor de basis van Open Jazz. Gastmuzikanten vullen aan, improviseren of ondersteunen het geheel.

beHoren.be

beHoren verwent uw luisterorganen van uw kruin tot aan uw tenentuin! Live akoestisch geproduceerde klanken in een tipi om bij weg te dromen, tot rust te komen. Klank hanteren om tot de mooiste muziek te komen: de stilte. Laat u bekoren.

Frederik Rombach

Frederik Rombach werkt al enige jaren in het Antwerpse aan diverse sociaal artistieke interventies in het openbaar domein met glas en mozaïek als media. Na het Kiel, Linkeroever, Luchtbal, Antwerpen Noord en Hoboken is Wilrijk ook een plek geworden Rombach diverse mensen en groepen samenbrengt om in het openbaar domein een object te maken. Momenteel werkt Rombach aan een grootschalig project genaamd "fragiel". Het project zal door middel van workshops en demonstraties trachten om communicatie en welzijn van patiënten met dementie en mantelzorgers te onderzoeken.
https://www.rombachs.com/frederik-rombach/
https://www.facebook.com/RombachsGlas/

Etienne Van Deyck

Etienne Van Deyck is licentiaat in de Kunstwetenschappen en doceert Kunstbeschouwing aan de academie van Sint-Lukas te Brussel, aan de Academie voor Beeldende Kunst van Mortsel en aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen.

De Kleine Expeditie

De Kleine Expeditie weeft verhalen tussen de takken van de verbeelding door. Een schuilhut op de Berm. Voor wie? Door u. Waarom? Kom luisteren en weven. Onze vertellers staan klaar om u alles uit de doeken te doen. Maar vergeet niet: wij zijn Kort van Stof.

Boris Kovac en zijn New Ritual Quartet

De legendarische componist en kunstenaar Boris Kovač staat terug op de planken met zijn New Ritual Quartet. Sommige critici noemen Kovač de hedendaagse Bela Bartok omdat zijn muziek tegelijk hedendaags en tijdloos is, zich beweegt tussen kamermuziek en wereldmuziek en zwemen van Zuidoosteuropese traditionele muziek ademt, maar met veel ruimte voor persoonlijke creativiteit. De muziek is afkomstig uit Vojvodina, een autonome multi-etnische provincie van Servië. Verschillende religieuze en historische invloeden zijn hoorbaar in de eclectische, cross-over en meerstijlige muziek van Kovač. Boris Kovač en New Ritual Quartet zijn: Boris Kovač (sopraan en alt sax, bas Klarinet, melodion), Slobodanka Stević (piano, keyboards), Siniša Mazalica (contrabas) en Lav Kovač (drums, percussie).
http://www.boriskovac.net/e/

Wim Jacobs

Wim Jacobs is een gepassioneerd natuurliefhebber. Van jongs af was hij in de natuur bezig met planten, vlinders en vogels. In lijn met zijn passies stuurde hij in 1997 af als bio-ingenieur in het land- en bosbeheer aan de UGent. In 2005 begon hij als zelfstandig landschapsarchitect met sinds enige tijd de nadruk op natuurtuinen, -parken en reservaten.

KARKARKAR

Vier rasechte Antwerpenaren, gepokt en gemazeld in de meest uiteenlopende hoeken van de 'muziek-scene'. Ze dragen labels als 'peetvader van de Antwerpse hiphop', 'vaste altviolist van wijlen Wannes van de Velde', 'de beste tuba-tist van het legendarische Think of One' en ''guerilla artist in The New York Times’. Zet die uithoeken samen op een eigen carrousel en ze draaien Urban Beats en ronkende roots, indie-rock en hippe hop door de mixer. Stevig in de eigen moedertaal. Dat zalig, ongemakkelijk, kriebelend buikgevoel als je té snel ronddraait, dàt is KARKARKAR.
http://www.karkarkar.men
https://www.facebook.com/karkarkar.rousel.amel

Walpurgisnacht

Walpurgisnacht is een van oorsprong Keltisch en Germaans feest dat plaatsvond aan de vooravond van 1 mei. De Kelten vierden dit feest met vreugdevuren om de lente te vieren. Walpurgisnacht was bij de Germanen ook de nacht dat Freya werd vereerd, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Walpurgisnacht is vooral door Goethes Faust (1832) sterk gemythologiseerd. De oorsprong van Walpurgisnacht gaat in ieder geval terug op een feest om de lente en de vruchtbaarheid te vieren en dat ook de dunne scheidingslijn tussen leven en dood viert. Vieringen rond Walpurgisnacht komen vandaag nog voor in Duitsland, Estland en Zweden.

De Kleine Expeditie

De Kleine Expeditie weeft verhalen tussen de takken van de verbeelding door. Een schuilhut op de Berm. Voor wie? Door u. Waarom? Kom luisteren en weven. Onze vertellers staan klaar om u alles uit de doeken te doen. Maar vergeet niet: wij zijn Kort van Stof.

Jan Ducheyne

Jan Ducheyne heeft al meer dan twintig jaar podiumervaring in binnen- en buitenland. Een rasechte dichter. Toen men hem onlangs voor de zoveelste keer vroeg of het 'een beetje slam' is, wat hij doet met die muzikanten... heeft hij beslist om vanaf nu te antwoorden dat Jan Ducheyne & Noodzakelijk Kwaad Avant Garde is. Noodzakelijk Kwaad bestaat uit enkele legendarische het avontuur opzoekende muzikanten: Teuk Henri, Frank Pay en Jef Mercelis.
http://vi.be/janducheynenoodzakelijkkwaad
https://soundcloud.com/jan-ducheyne

Els De Jonghe – monoloog

Els Dejonghe staat sinds twee jaar op verschillende poëziepodia in België en Nederland. Ze won de jaarfinales van de Poetry Slams van Tilburg en Limburg, en stond bijgevolg in de halve finale van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Ze is één van de dichters van het Poëziebordeel, waar je haar kan vinden als E. Pelski C. Els werkt momenteel aan haar eerste solovoorstelling "18 minuten", een grappig-poëtische monoloog waarin zij haar licht laat schijnen op uw diepste levensvragen. Met "18 minuten" deed Els mee aan het Leids Cabaret Festival waar ze eindigde bij de laatste 5 deelnemers.

Yannick Moyson

Yannick Moyson groeide op in Borgerhout en blijft tot op de dag van vandaag een echte stadsduif met wereldallures. Hij is podiumpoëet bij Eigen Wolk Eerst, artistiek coördinator van Mensen Zeggen Dingen België en de bezieler van het maandelijkse open mic-concept You On Stage. Hij staat sinds 2012 op allerhande podia in België en Nederland, van bruine kroegen tot cultuurcentra en festivals. Met het hart op de tong, zijn baard en zijn staart, gaat hij glimlachend door het leven. (Bron: Burgerblad 02) https://www.facebook.com/yannick.moyson

Gert Vanlerberghe

Gert Vanlerberghe is dichter en romanschrijver – zijn meest recente heet 'Nachtprater'; (2017). Hij is tevens presentator en organisator van Ballonnenvrees, een Antwerps en Mechels poëziepodium. Zelf staat hij ook in binnen- en buitenland op de planken als dichter en slam poet. Hij won de laatste Podiumvlees poetry slam wedstrijd en haalde zo de halve finale van het NK poetry slam. In 2015 bracht hij samen met 9 andere dichters de poëzie-cd '10 op de schaal van Dichter' uit. Gert verzorgt lyrics en vocals bij verschillende bands, waaronder KOALA en Hersencellen, en deelde met onder meer Melting Time, Lagüna, Diane Grace en Cult Of Slaves het podium. In 2016 schreef hij het vierde theaterstuk van Studio Bernadette, 'Gifkind', waarin hij ook een rol vertolkte. Gert schrijft zo nu en dan voor Indiestyle, Luminous Dash en Mirari.
http://gertvanlerberghe.blogspot.be/
https://www.facebook.com/gert.vanlerberghe

Akim A.J. Willems

Een boze ex noemde Akim A.J. Willems “een egocentrische ADHD’er & borderliner”. Zelf beweert hij “slechts & onder andere fictie- & non-fictie-schrijver, (podium)dichter, performer, ex-drummer, stand-up comedian op rust, autodidactisch & gretig experimenterend kunstenaar, chronisch bibliofiel (er zijn weinig ergere ziekten), organisator van de Vlaamse Dag van de Stadsdichter, bibliofiel hobby-uitgever & organisator & presentator van Poëzie in de Pastorie” te zijn.
http://www.akimwillems.be/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100014198554301.

Marjan De Ridder

Marjan De Ridder is een kunstenares uit België die beelden en performance combineert met woord, ze brengt woordkunst op een expressieve speelse manier. In 2017 reed ze als podiumdichter mee met de poëziebus. Ze is lid van A School Called Tribe waar ze in collectief rapt met een jazzband en heeft een eigen schrijfgroep die "thumbcat of duimkat" heet. Ze publiceerde in meandermagazine en heeft veel projecten lopen. Ze zegt dat ze "Oneindig verliefd is op woorden". Op ons podium komt ze die liefde delen.
http://www.marjanderidder.be/
https://www.youtube.com/watch?v=pkbMtkunAAo&t=7s

Ebe Meynckens

Ebe Meynckens oftewel “Hiz”is een jonge artiest uit Lier met grootse dans-, toneel- en woordplannen. Hij heeft ondertussen al wat pennen leeg geschreven en bedacht dat het hoog tijd was voor een volgende stap. Met zijn project in BarVIZart te Wilrijk wil hij zijn gedichten naar een nieuw publiek brengen op originele manieren.

Geert Lemahieu

Geert Lemahieu is lid van kunstkring Sirkel. Naast aandacht voor beeldende kunstenaars, coördineert hij de poëzieactiviteiten van de kunstkring waaronder de ‘Gedichtendag’ en 'In de warmte van uw woorden' poėzieavonden ism met de Bibliotheek van Mortsel. Geert presenteerde op 12 februari 2017 zijn eerste bundel ‘Woorden om te delen’ die hij in eigen beheer uitgaf. Naast het alledaagse probeert hij vooral diepere levensthema’s zoals kwetsbaarheid, echtheid, verlies … te vatten in woorden. De tederheid van taal blijft hem boeien.

Sven Cooremans

Sven Cooremans debuteerde in 2003 met de dichtbundel Myeline. Verhalen en gedichten van zijn hand verschenen in diverse literaire tijdschriften en werden in meerdere bloemlezingen opgenomen. In 2014 won hij met het gedicht ‘Sisyphus’ de tweede prijs in de Turing Gedichtenwedstrijd. Recent verscheen zijn vierde bundel Zonder is het licht niet zacht genoeg.
http://www.scooremans.be

Chris Ceustermans

Chris Ceustermans is een schrijver die in 2014 debuteerde met de roman De Boekhandelaar die genomineerd werd voor de Bronzen Uil. Op 21 augustus verschijnt zijn biografie van de legendarische schrijver J.M.H. Berckmans: 'Schrijven in de Grauwzone'. Verder voedt hij een troep oosterse katten op en componeert hij een woelige jazzroman.

locatie

Gebermte vindt dit jaar op de oude spoorwegbermen (Den Berm) van Mortsel en Wilrijk op het stuk van de Prins Boudewijnlaan (Wilrijk) tot aan de Antwerpsestraat (Mortsel) en overspannen ongeveer 1.200 meter.

hoofdlocatie

Jozef Hermanslei
2640 Mortsel
tussen Antwerpsestraat, Mortsel en Prins Boudewijnlaan, Wilrijk

bekijk het plannetje

Accomodatie

schrijf je in op facebook

GEBERMTE heeft een Facebook-pagina waar je lid van wordt en om je alvast in te schrijven op het evenement en alle laatste informatie terug te vinden.

sponsors

GEBERMTE kan rekenen op enkele gulle sponsors en partners om dit evenement te realiseren.

 • Copyright © Gebermte 2018 - Bart Pluym
 • Ontwikkeling en integratie: FERENTIS