Reacties voor gebermte 2022-2024 https://www.gebermte.be/ een kleine parade cultuur, kunst en natuur Sun, 27 Mar 2022 11:51:23 +0000 hourly 1 Reactie op De Berm – A Thin Green Line: film- en gespreksavond. door geert Lemahieu https://www.gebermte.be/participeer/categorie/gebermte-2022/de-berm-a-thin-green-line-film-en-gespreksavond/#comment-6 Sun, 27 Mar 2022 11:51:23 +0000 https://www.gebermte.be/?p=1277#comment-6 Film was een zeer mooie samenvatting en overzicht van het project ” Gebermte “; Een boeiende avond !

]]>
Reactie op Bermwandeling: De Stem van Den Berm – poëzie door geert Lemahieu https://www.gebermte.be/participeer/categorie/gebermte-2022/bermwandeling-de-stem-van-den-berm-poezie/#comment-5 Sun, 27 Mar 2022 11:48:50 +0000 https://www.gebermte.be/?p=1281#comment-5 Kan poëzie, taal, kunst je laten stilstaan bij de betekenis van de berm? Kan de dichter het leven op en onder de berm in woorden vatten? Wat is het belang van deze eeuweling, levensader én, groene corridor? Kan poëzie de passant en buurtbewoner raken? Óf wie weet de beleidsmaker?

]]>
Reactie op Open forum: gebermte als gemeenschapsinitiatief door Bart Pluym https://www.gebermte.be/participeer/categorie/open-forum/open-forum-gebermte-als-gemeenschapsinitiatief/#comment-4 Sun, 27 Mar 2022 09:25:45 +0000 https://www.gebermte.be/?p=928#comment-4 Als antwoord op Jan Bollaert.

Dag Jan. Bedankt voor je bericht. Ik denk dat gebermte op een gelijkaardige manier naar de bermen kijkt als jij. Als iemand die pal naast de bermen woont, weet je ongetwijfeld ook dat men ze al meerdere keren heeft willen afgraven ten voordele van auto-infrastructuur. Het is nog maar van september 2017 geleden dat de laatste mega-ingreep (R11bis) werd afgewend. Niet in de eerste plaats omwille van de natuurlijke kwaliteiten van de bermen of het protest, maar vooral door de afweging van kosten versus baten. Gebermte wil de waarde van de bermen op de langere termijn een groter gewicht geven door ze te laten erkennen, verzorgen en gebruiken als stukken natuur. Kunst en cultuur brengen op en over de bermen is een middel om hier betrokkenheid voor te creëren en om de manier waarop er naar de bermen gekeken wordt, te veranderen, ook bij de mensen die hierover beslissen. We begrijpen dat we hiermee een veranderingsproces op gang trekken dat vragen oproept bij mensen – zoals jij – die de bermen genegen zijn en al kennen als een stuk natuur. Laat die bermen toch gewoon hun ding doen! Als we – en ik bedoel hiermee iedereen die de natuurlijke waarde van de bermen al ziet – de dingen bij het oude laten, laten we ook de overheersende perceptie ongemoeid dat het gaat om vrij waardeloze restgebieden die we toch gewoon kunnen opofferen voor een vlottere doorstroming van de auto of – wat een nieuwe bedreiging vormt – de hoge snelheidsfiets. Dit schip wil gebermte keren: we willen de toekomst van de bermen als ecologisch waardevolle gebieden veiligstellen door de natuurlijke kwaliteiten van de bermen te laten zien aan inwoners, verenigingen en overheden. Gebermte wil de bermen – en alles wat erop leeft – ook een stem proberen te geven. Eén van de creaties die we dit jaar willen maken, is Het Manifest van Den Berm: een tekst, gemaakt in samenwerking met de Klimaatdichters, die publiekelijk wil bekendmaken waar de bermen – als stukken natuur – voor staan, nu en in de toekomst.

We denken dat de betrokkenheid en stem van mensen zoals jij hierin zeer waardevol kan zijn. Laat je stem dus zeker horen, ook via deze blog. De suggesties die je maakt passen mogelijks binnen het plan dat het Agentschap Natuur en Bos tegen 2024 voor de bermen wil opmaken dat de bermen wil beheren en verzorgen als een stuk natuur in de stad. We nodigen je dan ook graag uit om aan te sluiten bij één van onze activiteiten.    

]]>
Reactie op Open forum: gebermte als gemeenschapsinitiatief door Jan Bollaert https://www.gebermte.be/participeer/categorie/open-forum/open-forum-gebermte-als-gemeenschapsinitiatief/#comment-3 Thu, 24 Mar 2022 10:50:48 +0000 https://www.gebermte.be/?p=928#comment-3 Denken jullie echt dat het een goed idee is om ‘culturele’ activiteiten te organiseren IN een al zo nauwe, relatief kleine en zeldzame natuurzone. Ik woon al 60 jaar pal naast de berm. Mijn ervaring is dat hoe minder je er aan doet hoe natuurlijker en weliger het zal tieren. Er zijn plaatsen zat waar je culturele activiteiten kan organiseren, al dan niet over de berm. Maar maak aub de fout niet van een paar jaar geleden van er een mini Woodstock in te organiseren. Dit is een zeldzaam NATUURGEBIED en geen cultuurcentrum. Je kan niets cultureels aan de natuur van de berm toevoegen om het nog natuurlijker te maken, in tegendeel. Je maakt er een kitscherig bedoening van die totaal geen meerwaarde bied aan dit stukje natuur.

Als je echt iets productiefs en positiefs wil doen, wel maak dan nog meer houtwallen zoals er één gemaakt is aan de zijkant van Klein Zwitserland naast de beek achter de fabriekshallen. Dat is een productieve en natuurlijk bijdrage leveren. Zo’n houtwal trekt allerhande leven aan van schimmels, insecten tot kleine vogels. Al de rest wat er tot op heden is aan toegevoegd heeft zoveel meerwaarde als graffiti op een antiek gebouw.

Het zou ook veel productiever zijn om een professionele bosbeheerder aan te stellen om zo nodig omgewaaide bomen te verwijderen waar noodzakelijk en eventuele nieuwe beplantingen te doen of ze te stimuleren.

Dit is een stukje natuur dat als dusdanig moet beschouwd worden, niets meer. Dit is geen cultuurcentrum waar sommigen vinden dat ze hun ei moeten kwijt raken.

Ik heb de berm zien verworden van een stukje nog in gebruik zijnde spoorweg tot de spoorweg verdween en de natuur de zaak kon overnemen. Ik vrees wat jullie willen doen is een stap achteruit zetten omdat je zonodig actief wil zijn. Wel zoek een ander hobby en blijf van de berm af.

]]>
Reactie op Open forum: gebermte als gemeenschapsinitiatief door Bart https://www.gebermte.be/participeer/categorie/open-forum/open-forum-gebermte-als-gemeenschapsinitiatief/#comment-2 Thu, 24 Mar 2022 08:04:59 +0000 https://www.gebermte.be/?p=928#comment-2 Als antwoord op Hugo.

Hallo Hugo. Goed dat je die vraag stelt. Natuurpunt is één van onze partners.

]]>
Reactie op Open forum: gebermte als gemeenschapsinitiatief door Hugo https://www.gebermte.be/participeer/categorie/open-forum/open-forum-gebermte-als-gemeenschapsinitiatief/#comment-1 Sun, 13 Mar 2022 17:10:32 +0000 https://www.gebermte.be/?p=928#comment-1 Natuurpunt beheert ook een deel van de berm (Klein Zwitserland). Is er een samenwerking?

]]>