Skip to main content

Deelnemers


Aan het programma voor gebermte 2023 – 2024 ‘Als Bermen naar Schapen kijken’ werk(t)en mee: 

Mortselse Heemkundige Kring

De Mortselse Heemkundige Kring is een organisatie die sinds 1949 uitgroeide tot een gevestigde waarde. De heemkundige Kring bestudeert en bewaart de geschiedenis van de stad Mortsel en stimuleert, cultiveert en verdiept zich in heemkunde en onderzoek naar de geschiedenis. Voor het programma voor gebermte van 2023 en 2024 nemen historisch gepassioneerde deskundigen Marc Van Noey en Carl Firens wandelaars mee op sleeptouw doorheen de geschiedenis van Mortsel en Wilrijk met de berm als gids.

Stijn Vervoort

Stijn Vervoort is acteur, theatermaker en theatermuzikant. Na zijn studie als muziekdocent volgde hij de acteursopleiding aan de Amsterdamse Toneelschool & KleinkunstAcademie. Hij speelde onder meer bij het Amsterdamse Bostheater, Frascati theater producties, het Noord Nederlands Toneel, Toneelgroep Maastricht, theatercollectief De Eenzamen en de Diamantfabriek. Daarnaast klimt hij van kindsbeen af graag in bomen. Vandaar zijn tweede passie voor boomverzorging.

Hans Van Cauwenberghe

Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Samen met Siri Backx maakt Hans voor De Nieuwe Bazaaar theater waarin maatschappelijke waarden centraal staan. Cultuur naar de gewone man brengen is voor De Nieuwe Bazaaar een must. Hans heeft niet alleen het acteren in het bloed, ook muziek is duidelijk de aorta in zijn leven. Als kind combineerde hij zijn pianospel met zijn acteertalent om de jonge dames te entertainen.

Erwin Vermuyten

Vanaf zijn 15 jaar werkte Erwin al in tuinen en klom hij in bomen terwijl hij nog niet wist wat hij deed. Maar de aantrekkingskracht van bomen liet hem niet meer los. Sinds 2000 is Erwin een berucht boomverzorger met een passie voor zowel de bomen als het klimmen. Hij werd vijfvoudig belgisch kampioen van de boomverzorging. Verder klom Erwin met vele andere klimmers op verschillende plaatsen in de wereld: van België, Nederland en Duitsland tot in New York en North Carolina. Voor Erwin zijn bomen verwonderende wezens die hij steeds beter tracht te begrijpen. De grootste uitdaging voor hem is en blijft de mens en de boom de gezamenlijke ruimte op een gezonde manier te laten delen…

Siri Backx

Siri is een gepassioneerd theatermaker. Ze was lange tijd actief in het onderwijs als leerkracht drama, zorgcoördinator en coördinator Artistieke Vorming. In 2018 verliet ze het onderwijs en om zich volledig te geven aan het maken van sociaalartistieke projecten. Samen met Hans Van Cauwenberghe is ze de drijvende kracht achter De Nieuwe Bazaaar, een initiatief dat theater wil maken met een maatschappelijke belang.

Patrick Lahousse

Patrick Lahousse is naast leerkracht en levenskunstenaar ook een verteller die verhalen op een geheel eigen wijze weet te maken en te verweven met de situatie die zich aan hem aandient. Hij is ook contrabassist bij onder meer Alborea, Sans Gène en sinds kort ook bij Bal Mystique, een recent opgerichte muziekgroep die franse chansons vertolkt.

Bart Geysels

Bart Geysels studeerde klassieke saxofoon aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Norbert Nozy. Hij speelde als freelance muzikant bij verschillende bigbands, in de blazerssectie van Ashley Slater, bij NeoN3rd, Ambrassband, Mucho Gusto en vele andere. Hij was vast lid van een aantal uiteenlopende ensembles (swing/rhytmn ’n blues, jazz, klezmer). Op dit moment speelt hij nog bij het Alborea Klezmer Collectief en de Antwerp Klezmer Band. Occasioneel maakt hij arrangementen, schrijft hij eigen nummers of losse flarden voor zijn eigen ensembles. Bart is vooral fan van ‘spontane compositie’ met een groep fijne muzikanten.

Katja Stonewood

Katja Stonewood maakte reeds allerlei soorten videowerk; videoclips en poems, live visuals bij concerten alsook ruimtelijke video installaties voor publieke events en één kortfilm. Ze werkte onder andere voor Wannes Van de Velde, Guido Belcanto en Stef Kamil Carlens. Ze maakte ook een eigen schaduwtheater, sieraden en kostuumaccessoires. Als veelzijdig kunstenaar laat ze zich meevoeren langs het pad van haar intuïtie en het experiment, waarbij het eindproduct nooit haar enige doel is. Verder heeft Katja een ware liefdesrelatie met planten en bomen die ze graag uit in tekeningen.

Beeldatelier, 12 tot 18 jaar ABK Wilrijk

Het beeldatelier voor jongeren tussen de 12 en de 18 jaar van de academie van Wilrijk is een plek waar jongeren zelfstandig creatief kunnen zijn met beeld. Leerlingen onderzoeken compositie, kleur, licht, dimensie en perspectief, ze gaan aan de slag met diverse materialen en technieken en ze worden aangemoedigd om een eigen methodiek te ontwikkelen. Het atelier wordt begeleid door Evi Flamand.

Hadas Cnaani

Hadas Cnaani is een Israëlische kokkin en een moeder. Ze groeide op met gerechten afkomstig uit verschillende culturen. Haar interesses zijn: voeding, medicinale kruiden en Aziatische cultuur.

Bert Lezy

Bert Lezy is tekenaar, graficus, schilder, performer, live-tekenaar, srtiptekenaar, videomaker, radiomaker, ontwerper en animatiefilmer. Hij stelde zijn werk zowel onder als bovengronds tentoon in oa M HKA, Arenberg, Martin Van Blerk, Atelier Jacques Gorus, Troebel Neyntje, Oever 21, Studio 68, Cinema Nova… De muurschildering rond Jean Marie Berckmans op het gebouw Hof Ter Beke is van zijn hand. Zijn werk is verder ook zichtbaar op diverse plekken in de openbare ruimte, in cultuurhuizen en in horeca-zaken in Antwerpen. Lezy is tevens programmamaker van Blaastaal, een radioprogramma op Radio Centraal.

Lisa Deckers

Lisa Deckers is docent Woord in de Academie van Wuustwezel en heeft een brede achtergrond in het culturele veld. Als performer werkt ze in perspectief met The Poor Theatre van Grotowski en Voice and Body work van Zygmunt Molik.Ze geeft er de voorkeur aan om voorstellingen te spelen in niet-traditionele ruimtes in plaats van reguliere theaterhuizen met traditionele podia.Haar dag is geslaagd als ze met de meanderende blik van een wandelaar de veelheid van elementen die naast elkaar bestaan heeft kunnen waarderen.

Robby Cleiren

Robby Cleiren is een Vlaams acteur. Hij volgde de theateropleiding Dora van der Groen aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen en de Actors Studio in Londen. Na zijn opleiding richtte hij samen met Sara De Bosschere, Luc Nuyens en Tom Van Dyck het toneelgezelschap De Roovers op. Cleiren speelde als gast bij toneelgezelschappen als STAN, Het Toneelhuis, NTGent, Koninklijke Vlaamse Schouwburg, De Tijd, Het Arsenaal en Malpertuis. Hij is tevens gastdocent aan het Conservatorium van Antwerpen en speelde verschillende rollen in films en tv-series.

Geert Lemahieu

Geert Lemahieu woont in Mortsel. Als gepassioneerd dichter coördineert hij de poëzieactiviteiten van kunstkring Sirkel (Mortsel). Voor Gebermte bedacht Geert onder meer de installatie ‘Kerkhof van de gesneuvelde dichters’. Hij bracht in 2017 een eerste bundel uit “Woorden om te delen” (uitgave in eigen beheer). Zijn werk gaat veelal over echtheid, tederheid, kwetsbaarheid en verlies. Geert haalt inspiratie uit zijn observaties van het alledaagse leven en kan dan heel typerend een beeld oproepen met woorden.

Christophe Batens

Christophe Batens schrijft beeldrijk over innerlijke werelden en emotionele landschappen. Zodra iets hem raakt, is zijn pen niet te stelpen. In 2018 studeerde hij af in Literaire Creatie Poëzie aan de Academie van Lier met de bundel ‘Nachtvaarders’. In 2017 won zijn actualiteitsgedicht zilver op de Bonusgedichtenwedstrijd van Radio 1. Ook in het schilderen leidt Christophe’s gevoelswereld borstel en verf. Veelal abstracte doeken, soms met een zweem van figuratie. Christophe is in alles wat hij doet een zoekende ziel en bovenal een gelukkige partner en vader in een nieuw samengesteld gezin in Mortsel.

Arne Torfs

Arne Torfs studeert klassiek gitaar aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Hij was een van de gitaristen van het collectief Square Minds. Arne speelt gitaar in een groot aantal ensembles met andere gitaristen, maar speelde ook al eerder samen in andere bezettingen, zoals met zang en klarinet. Naast zijn passie voor muziek en klanken houdt hij zich graag bezig met de spannende zoektocht naar zijn artistieke ontplooiing.

Geert De Blust

Geert de Blust is landschapsecoloog en ruimtelijk planner, met een bijzondere interesse voor de wisselwerking tussen ecologisch functioneren en ruimtelijke ontwikkelingen. Als onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen brengt hij diverse onderwerpen in relatie met landschapsecologie: ruilverkavelingen, landinrichtingen, landgebruik, de indeling in ecodistricten, klimaatadaptatie, multifunctioneel ruimtegebruik….

Danslab, Academie Muziek, Woord en Dans Mortsel, Edegem en Kontich

Binnen de dansafdeling van AMWD van Mortsel, Edegem en Kontich kunnen kinderen, jongeren en volwassenen terecht om de hedendaagse, alsook de klassieke dans aan te leren. In de lessen gaan leerkracht en leerlingen op zoek naar de balans tussen techniek, individualiteit en creativiteit. In Danslab leert men:

  • de techniek zelf: alles rond houding, coördinatie, kracht & lenigheid.
  • improviseren vanuit muziek/emoties/verhalen/concepten.
  • de eigen bewegingsstijl te ontwikkelen.
  • zelf bewegingen te creëren.

Iedereen is welkom om te komen ontdekken hoe we kunnen spreken zonder woorden.

Cheyenne Illegems

Cheyenne Illegems is docent dans aan AMWD Mortsel & Ma’GO en is van kleins af aan al gebeten door het vertellen via beweging. Ze studeerde hedendaagse dans aan P.A.R.T.S. (Performing Arts Reasearch & Training Studios) te Brussel, waar ze in 2019 afstudeerde. Sindsdien combineert ze lesgeven met artistieke projecten. In oktober danste ze met Daan Geysen in een performance die technologie, live-muziek en dans combineert. Door middel van een camera die haar bewegingen traceert beïnvloedde ze rechtstreeks de muziek. In september 2023 danste ze in de Blikfabriek haar eigen soloperformance ‘Alvast Sorry’ waarin ze thema’s als ‘onzekerheid’ en ‘guilty pleasures’ een podium gaf. Naast dans is ze altijd geboeid geweest door zang en film. Als kind al kon ze nooit genoeg krijgen van verhalen, talen en zingen. Dit vinden we terug in haar artistiek werk, waar woorden en de stem vaak een belangrijke rol spelen.

Lies Van Gasse

Lies Van Gasse dicht met verf als beeldend kunstenaar en schildert met woorden als dichter. Woord en beeld gaan in haar werk hand in hand. Daarnaast is Van Gasse als leraar verbonden aan de academie van Deurne (opleiding Beeld en Woord-in-Beeld) en Lier (opleiding Schrijven). Van Gasse zette zich in 2008 op de kaart als dichter met haar debuut Hetzelfde gedicht steeds weer, wat een groot succes werd bij lezers en critici. Ze won reeds diverse prijzen zoals de Dirk Martens-prijs voor de cross-medialiteit van haar werk. In 2019 maakte ze een theatervoorstelling naar haar gelijknamige boek Een Held. Haar laatste bundel beestjes verscheen in 2021 bij Wereldbibliotheek. In 2022 werd ze samen met Yannick Dangre, Ruth Lasters, Lotte Dodion en Proza-K opgenomen in de stadsdichterspoule van de stad Antwerpen.

Hannah Van den Broeck

Hannah Van den Broeck is een landschapsarchitect. Ze maakte haar eindwerk over het erkennen en ontwerpen met levende gemeenschappen op plaatsen van spontane stadsnatuur. De Berm diende hiervoor als case-study.

MET DANK OOK AAN

Ben Born, Chiro STAM, Christoffel Buyst, Carl Firens, Dirk Goorden, Elke Vochten, Finn Pels, Griet Lombaert, Juul Pluym, Kamil Pluym, Leen Creemers, Lieve Wouters, Marijke, Patrick Verstraeten, Sofie Schoeters.